Voor een goed plan is nog altijd geld

Het probleem waar sinds een aantal jaren ondernemers tegen aanlopen, is de beperkte mogelijkheden die er zijn om een financiering rond te krijgen. En natuurlijk hebben ondernemers gelijk als ze signaleren dat de criteria voor het verkrijgen van financiering de afgelopen jaren flink zijn verzwaard.

02G62851_KL

Wat meestal de bottleneck vormt in de beoordeling van plannen is dat de onderbouwing van de toekomstige omzet, winst of cashflow lastiger is in onzekere tijden. En wat al helemaal niet helpt is, dat je dan in de verkeerde sector zit. Dan moet je ook nog eens uitleggen waarom het bij jouw bedrijf wel goed zou kunnen gaan. Eerlijk gezegd heb ik ook begrip voor de financiers, het is in dit soort tijden lastig om geloof te ontwikkelen in plannen. Het motto blijft nog steeds 'voor een goed plan is altijd geld'. Het afgelopen jaar hebben veel ondernemers zich laten weerhouden om te gaan investeren. Deels vanwege de onzekere marktsituatie, deels vanwege verminderde financieringsmogelijkheden.

Welke financieringsmogelijkheden staan nog overeind?
De vraag doemt dan op of er nog ergens financieringsmogelijkheden zijn. En ja, gelukkig kan die vraag positief beantwoord worden. Banken zijn nog steeds in business en er zijn actieve informal netwerken. Het financieren van vastgoed was vroeger een van de makkelijkste financieringsaanvragen. Maar dat is flink veranderd. Tegenwoordig beschouwen we de financiering van vastgoed als een lastige categorie. Toch blijkt het best wel mogelijk om vastgoed te financieren. Vooral als je zelf veel eigen geld meebrengt of het vastgoed voor eigen gebruik is. Ook kan ik me voorstellen dat vastgoed nog eenvoudig te financieren is als het vastgoed slechts een zeer klein deel is van de activa en de financiering een gering deel van de cashflow. Beleggingsvastgoed met hoge financiering is problematisch.

Voor groeiende bedrijven die werkkapitaal willen financieren zijn er m.i. wel mogelijkheden, mits aan de randvoorwaarden wordt voldaan. Voor transportmiddelen zijn de financieringsmogelijkheden altijd al ruim aanwezig geweest en in deze tijd zijn ze als verkoopbevorderende service nog steeds verkrijgbaar. Voor kleine bedragen kunnen we tegenwoordig terecht bij Qredits (www.qredits.nl), voor sociaal ingestoken activiteiten bij Start foundation (www.startfoundation.nl) voor groene of duurzame activiteiten denken we vaak aan Triodos Bank of ASN. Voor financiering van innovaties in de vroege fase zijn er diverse door de overheid ondersteunde fondsen. Desondanks zijn de mogelijkheden niet erg ruim voorhanden.

Het goede nieuws voor Brabant!
Maar op het vlak van innovatie is er NU wel goed nieuws. De overheid heeft een fonds voor vroege fase financiering opgezet. In Brabant hebben we onlangs de start van het 'Innovatiefonds' gezien, een fonds beheert door de BOM (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij). Daar kunnen vroege fases en groeiende innoverende bedrijven terecht. En er zijn diverse netwerken van informal investors in Nederland werkzaam. Ook in Brabant hebben we recentelijk zo'n netwerk onder de naam 'Made in Brabant' opgezet.

Financieringsvraagstukken blijven echter altijd maatwerk. Een goed start is om met REWIN in gesprek te gaan en de mogelijkheden uit te diepen. Een goede voorbereiding is ook hier belangrijk.

0 reactie(s)

Laat een reactie achter