School is (almost) out!

Jongeren die een stage zoeken en bedrijven die een paar handjes goed kunnen gebruiken. Goede bedoelingen, maar wat zijn de adders onder het gras?

School is out blog

Langzaam is het weer opgestart. Nou ja, eigenlijk stopt het proces de cyclus nooit. Jongeren die een stage zoeken. Bedrijven die een project of vraag hebben en dit aan willen bieden. Een win-win is hier gemakkelijk gemaakt. De jongeren willen een stage en de bedrijven ontvangen een tijdelijke extra werkkracht, een vraag wordt beantwoord aan de hand van de nieuwste kennis of er wordt een maatschappelijke verantwoordelijkheid vervuld.

Alle goede bedoelingen van de jongeren en bedrijven daargelaten kunnen er toch lelijke adders onder het gras liggen als de bedrijven niet goed opletten. Welke adders is afhankelijk van de soort stage. Welke soorten stages er zijn vind je hieronder.

 Soorten stages:

 1. Introductiestage of snuffelstage
  Veelal 1e studiejaar MBO/HBO. Doel: korte kennismaking met het werkveld.

 2. Meewerkstage of meeloopstage (werkervaringsstage)
  Meestal in het 2e of 3e studiejaar MBO/HBO. Doel: kennis uit de opleiding toepassen in de praktijk.

 3. Maatschappelijke stage
  Maatschappelijke stage voor middelbare scholieren. Doel: vergroten maatschappelijk bewustzijn scholieren en vervullen maatschappelijk nut.

 4. BPV plaats / leerwerkplek
  Beroepspraktijkvorming (BPV) voor vakopleidingen bij erkende leerbedrijven. Doel: werk en opleiding combineren, waarbij de werkzaamheden passen bij de opleiding.

 5. Afstudeerstage / Onderzoeksstage
  Laatste jaar HBO/WO. Doel: onderzoeksopdracht vervullen als afronding van het laatste jaar studie.

 6. Werkstage
  Na het afstuderen een werkervaringsstage. Doel: opdoen werkervaring voor betere positie op de arbeidsmarkt.

De vragen van bedrijven over bovenstaande stages zouden legio moeten zijn. Elke soort stage kent namelijk zijn eigen voorwaarden en risico’s.

Wordt er een vergoeding betaald of loon? Kan het met behoud van uitkering voor een jongere? Wat voor soort contact moet er worden overlegd? Kan een stagecontract ook door de invulling van het contract in de praktijk een arbeidsovereenkomst worden? Hoe denkt de belastingdienst over een bepaalde stage? Heb ik rekening te houden met wet- en regelgeving rondom belastingen of arbeidsomstandigheden?

Kom je er als bedrijf bij het lezen van dit korte artikel achter, dat je jezelf niet bovenstaande vragen hebt gesteld dan is er geen reden tot paniek. Neem contact met me op en ik help je graag om deze adders te vermijden en heldere stappen te zetten, waarbij we risico’s voorkomen en eventuele reeds ontstane risico’s met mogelijke schade verkleinen.

0 reactie(s)

Laat een reactie achter

Stratos Blog juridisch

De blogs in de categorie ‘juridisch’ worden geschreven door Marjel Sterrenberg

Marjel is een betrokken no nonsense jurist ėn eigenaar van Recht Wel Juristen & Mediators. Zij runt dit jonge en moderne bureau samen met Naomi van Hulst - Sukel op een breed gebied van juridische dienstverlening en mediation. 

Recht Wel werkt met hart en kracht aan jouw vraag, waarbij jij centraal staat. Vanuit de hartwaarden oprechtheid, gelijkwaardigheid, verbinding, integriteit en professionaliteit wordt er gewerkt. Een 'gewone' superheld willen de juristen van Recht Wel voor jou zijn. Het resultaat? Rust en balans voor jou zodat jij de focus kan leggen op jouw core business en een kostenbesparing op korte of lange termijn. Een heldere win-win.

Marjel is deelnemer geweest aan een Stratos Groep.

Reactie plaatsen

Door op 'versturen' te klikken ga je akkoord met de privacy statement en disclaimer van Stratosclub.nl.