Ik kan niemand iets leren...

Waarom doe je wat je doet? Wat zijn jouw motieven voor een bepaalde handeling? Is het een belang voor jezelf of voor anderen? Als iets niet mogelijk is, ga je dan klagen of onderneem je actie? 

stockvault-lego-bricks107906 (1)

Lego
Op een druilerige zondagmiddag zat ik samen met mijn drie jongste kinderen met Lego te spelen. Dat wil zeggen: ik mocht de steentjes zoeken, die zij nodig hadden. Later schoot me iets te binnen naar aanleiding van die middag met de Lego. Ik hoor mensen soms klagen dat de voorwaarden waaronder zij hun werk moeten doen, niet goed zijn. Ze klagen dan over de verouderde laptop of het gebrek aan tijd van hun baas of over… Nu wil ik niet zeggen dat dit flauwekul is, maar de vergelijking met Lego gaat op. Als jij ook de ervaring hebt van het spelen met Lego, dan ken je de situatie dat de rode steentjes op zijn. Je wilde de muren van jouw huis in het rood hebben, maar de rode steentjes zijn op. Of het dak dat je wit wilde hebben, is niet te maken want er zijn te weinig witte daksteentjes. En wat deed je dan? Klagen? Dat had waarschijnlijk niet zo veel zin. Nee hoor, je ging gewoon verder met de steentjes die wel voorhanden waren. En het huis kwam af.

Iedereen
Wees eens eerlijk: kent je jouw motieven? Weet je waarom je doet wat je doet? Weet je waarom je steeds naar dezelfde websites gaat, waarom je gekleed bent zoals je bent? Weet je waarom je jouw kinderen opvoedt zoals je ze opvoedt, je de auto rijdt, die je rijdt en waarom je leiding geeft aan jouw medewerkers zoals jij dat doet? We zijn constant met elkaar in contact en zien dus voortdurend het gedrag van de anderen. We zien wat ze doen, hoe ze dat doen en waarover ze met elkaar praten, op t.v., via social media etc. Met elkaar in contact zijn, is overigens nog niet hetzelfde als met elkaar communiceren. Jonge mensen voegen zich naar dat patroon en degene die zich niet conform de “standaarden” gedragen, weten dat ze daar een prijs voor betalen. Die prijs bestaat uit afkeuring door de groep, uitsluiting van de groep etc. Wees eens eerlijk: hoe vaak hanteert je “iedereen doet dat toch?” als reden voor jouw gedrag?

En ik dan?
Als ik mensen vraag naar de motieven van hun handelen, dan verwijzen ze bijna altijd naar anderen. Hun zorg voor de kinderen, hun betrokkenheid bij de medewerkers of de klanten. Hun loyaliteit naar de familie en naar de vrienden. Er lijkt een taboe te liggen op: “Dat doe ik voor mezelf”. Alsof egoïsme iets negatiefs is. Ik denk dat het helemaal niet negatief is (of hoeft te zijn), zo lang anderen maar niet constant lijden doordat je jouw eigenbelang nastreeft. Ik denk dat niets zo goed motiveert als welbegrepen eigen belang. Dat “welbegrepen” zit volgens mij in het volgende: ik dien mijn eigen belang en tegelijkertijd dien ik ook de belangen van anderen. Dan kunt je jouw egoïsme lang volhouden. Ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken is een vorm van egoïsme die zich op den duur tegen je keert.

0 reactie(s)

Laat een reactie achter

Stratos Blog Coaching

De blogs in de categorie ‘coaching’ worden geschreven door Jan Willem Jansen

Jan Willem, wat doe je precies? Ik vertel dat ik gesprekspartner ben voor leidinggevenden en ondernemers. Mijn gesprekken gaan over leiderschap het bepalen van je zelfbeeld en het maken van keuzes, durf tonen en het beheersen van conflicten en communicatie. Mijn kennis en ervaring deel ik met hen in de twee boeken die ik heb geschreven, in gesprekken, workshops en lezingen.

Jan Willem Jansen is op zijn 18e begonnen als registeraccountant en tien jaar later partner geworden bij een accountantskantoor. Jan Willen koos toch voor het vrije ondernemerschap en helpt je om ambities waar te maken. 


 

Reactie plaatsen

Door op 'versturen' te klikken ga je akkoord met de privacy statement en disclaimer van Stratosclub.nl.