Hoe breng ik structuur aan in een bedrijf?

Ondernemers die besluiten contact op te nemen met Stratos hebben doorgaans een duidelijke ondernemersvraag. Met de feedback van een (maat)groep van ondernemers hopen zij antwoorden te krijgen op zaken die hen bezighouden. Een voorbeeld van een dergelijke vraag  is: ‘Hoe breng ik structuur aan in een bedrijf?’

hoe breng ik strucuur aan in een bedrijf.

De voor de hand liggende antwoorden

Natuurlijk zijn hierop direct een aantal mogelijke  antwoorden te vinden:

  • Maak een plan, compleet met missie en visie
  • Maak een gefaseerd stappenplan met jouw doelen in  een duidelijke tijdslijn
  • Denk na over je  organisatiestructuur en bedenk hoe werknemers hier in kunnen groeien
  • Zorg voor inzicht in je financiële data
  • Ga kritisch aan de slag met voorraadbeheer
  • Ga kritisch aan de slag met je crediteuren-  en debiteurenbeheer

Is dit het antwoord op de vraag?

In bovenstaande opsomming  kunnen zeker antwoorden liggen op de oorspronkelijke vraag  ‘Hoe breng ik structuur aan in een bedrijf?’ Goede oplossingen, waarvoor je als ondernemer zeker partijen gaat vinden die hiermee met jou aan de slag willen gaan. De ervaring leert echter dat er geen eenduidig antwoord is. Vaak zit er ook een vraag achter de vraag. Je kan je namelijk afvragen of een ondernemer met deze vraag echt behoefte heeft aan meer structuur in organisatie of processen. Misschien komt de vraag van een ondernemer, die perfectie nastreeft. Zich prettig voelt bij orde en systeem. Of anders?

Doorvragen

Het antwoord op de vraag ‘Hoe breng ik structuur aan in een bedrijf’ is dus niet eenvoudig  te duiden. Het is zaak dat er veel vragen gesteld worden, liefst vanuit een aantal invalshoeken en door verschillende andere ondernemers. Het kan namelijk alles te maken hebben met de persoonlijkheid van de ondernemer en/of zijn behoefte aan controle. Misschien geeft de ondernemer aan eigenlijk het overzicht kwijt te zijn geraakt. Wordt hij niet meer in alles gekend (door zijn werknemers) bij het nemen van beslissingen. Mogelijk betekent het voor de ondernemer een proces van loslaten en verantwoordelijkheden durven geven aan anderen. Onzekerheid? Terughoudendheid in het nemen van beslissingen met zware impact? Super herkenbaar en vooral menselijk.

Herkenning bij andere ondernemers

Een gegeven is dat wanneer je een groep van ondernemers allemaal de vraag ‘Hoe breng ik structuur aan in een bedrijf?’ stelt, je totaal verschillende antwoorden en oplossingen krijgt. Bedenk hier: iedere  andere ondernemer snapt deze vraag. Voelt herkenning bij deze vraag. Heeft er  ervaring mee, heeft het zelf meegemaakt. Het kan zijn dat hij er tegenaan hikt, er middenin zit of het al achter zich heeft gelaten.

Antwoorden vanuit een groep

Ok. Het  vraagstuk is voor iedereen helder in de groep. De herkenning  van de problematiek en uitdagingen van andere ondernemers is er. Het ondernemersgen is aanwezig. De ondernemerspassie is voelbaar. De interactie kan beginnen. De dynamiek van de groep kan gaan werken. Allen zijn immers ervaringsdeskundigen van het eerste uur. Op basis van jarenlange ervaring komt iedere ondernemer met aanbevelingen. Deelt zijn eigen kennis, successen en tegenslagen. Kan  een geslaagde aanpak aanraden. Iedereen wisselt informatie uit vanuit eigen sector en achtergrond . Na elke sessie gaan ondernemers naar huis met veel verschillende antwoorden en oplossingen vanuit de groep. Het proces van inzicht, verbetering en verandering kan starten.

Waarom zou je kiezen voor een groep?

Wanneer je besluit deel te nemen aan een Stratos Groep krijg je een veelvoud van eerlijke en deskundige antwoorden. Van ondernemers die jou en jouw bedrijf gedurende een jaar van maandelijkse bijeenkomsten goed hebben leren kennen. Ondernemers die  geen andere agenda hebben dan jou mee te laten profiteren van hun ervaring en. Die jou alles gunnen. En vice versa!

De juiste groep

Stratos Groepen worden samengesteld met een mix aan bedrijven en persoonlijkheden. De grootte van de bedrijven binnen een groep is nagenoeg gelijk. Dus waarom zou je kiezen voor de oplossing van ėėn adviserende  partij? En niet voor een veelvoud van antwoorden van acht tot tien andere ervaringsdeskundigen binnen een groep? Er zijn immers ontzettend  veel wegen die naar Rome leiden. En waarom niet kiezen voor diė weg, die het beste past bij jou als ondernemer, je bedrijf en je situatie. Maak je keuze! En laat anderen je hierbij helpen.

Begeleiding groep

Uitvragen en doorvragen is niet altijd even simpel. Een ondernemer moet zich kwetsbaar willen en durven opstellen. Zich in een veilige omgeving voelen, waar geen onzinnige vragen bestaan en iedereen gelijkwaardig is. Iedereen aan het woord komt, iedere mening wordt gerespecteerd.

De rol van de begeleiders of moderators van de groep (zelf ook ondernemers) is van groot belang. De begeleiders van een groep noemen wij Stratos Coaches. Coaches zijn ervaren ondernemers uit het netwerk van Stratos, die hun tijd om niet beschikbaar stellen voor Stratos ondernemers voor ondernemers. Coaches werken altijd als duo.                                       

Deel uit maken van ons permanent ondernemersplatform? 

Het is een prettige ervaring dat in iedere sessie wordt teruggekeken naar de vorige keer. Er  geëvalueerd en uitgesproken wordt of er zaken in beweging zijn gekomen. Tijd genomen wordt om bij te stellen. De diepte in te gaan. Nadat de groep elkaar voor minimaal een jaar scherp heeft gehouden tijdens maandelijkse sessies is er de mogelijkheid om door te gaan met je eigen groep.

Veel ondernemers besluiten dan ook na een jaar om  elkaar te blijven zien. De behoefte aan sparren blijft. Er zijn zelfs groepen, die na 10 jaar nog bij elkaar komen. Het lidmaatschap van de Stratos Club biedt volop mogelijkheden.

Heb jij ook een ondernemersvraag?

Als ondernemer moet je vaak alleen beslissingen nemen. Heb je vragen die lastig zijn om te delen met je werknemers, familie of vrienden. Heb jij óók een vraag of kwestie waar je als ondernemer mee zit? Wil jij óók antwoord op vragen als ‘Hoe breng ik structuur aan in een bedrijf?’ Neem vooral CONTACTmet ons op en vraag naar meer informatie over deelname aan  een Stratos Groep. Marga Jansen van Stratos komt graag naar je toe over te praten over de mogelijkheden.  Je mag haar ook direct  bellen op 06 301 977 40.

Kennis maken met een groep?

Wil je weten hoe een vaste groep van ondernemers in het echt werkt. Ervaren hoe jij een vaste groep van adviseurs voor je bedrijf kan inzetten. Weten wat jouw rol in een groep is. Op 10 maart vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur organiseren wij een Stratos Proeverij, Je kan je hiervoor nu al AANMELDEN.

 

 

0 reactie(s)

Laat een reactie achter

auteur: Josje Mastenbroek

auteur: Josje Mastenbroek

Blogs over Stratos Club

De blogs in de categorie ‘Stratos Club’ worden geschreven door Josje Mastenbroek

Josje Mastenbroek is sinds 2000 de drijvende kracht achter Stratos ondernemersvoorondernemers. Josje heeft een achtergrond in de pr + communicatie.

Zij heeft veel affiniteit met ondernemers en het ondernemerschap en weet daarom als geen ander wat er bij jou als ondernemer speelt.