Help…. we hebben een vacature!

De arbeidsmarkt is weer booming! Het aantal vacatures is flink toegenomen en de werkeloosheid is in alle leeftijdsgroepen gedaald. Hoe zorg je in tijden van schaarste dat jouw bedrijf de juiste mensen uit de markt weet te halen?

Blog

Employer branding
Om deze vraag te beantwoorden, zal je in eerste instantie helder moeten hebben, wat jou als werkgever aantrekkelijk maakt. Denk daarbij niet alleen aan flexibele werktijden, thuiswerken doorgroeimogelijkheden, maar ook aan de kernwaarden, ambities en cultuur. Deze vormen de DNA van je bedrijf en daarmee de basis voor employer branding. Met behulp van employer branding zorg je ervoor dat (potentiële) medewerkers jouw bedrijf als een aantrekkelijke werkgever zien en daardoor graag bij jou willen werken.

Zoektocht naar de geschikte kandidaat
Bij het vinden van nieuwe medewerkers kun je diverse kanalen inzetten. Vergeet vooral niet een beroep te doen op je medewerkers en stagiaires. Zij zijn de ambassadeurs van je bedrijf. Hoe kun je medewerkers motiveren om nieuwe medewerkers binnen te halen? Een beloning bij het aanwerven van nieuwe collega’s stimuleert ze om actiever in hun netwerk rond te kijken.

Uitzend- en recruitmentbureaus
Lukt het niet om de vacature op deze manier in te vullen? Maak dan de keuze om zelf actief aan de slag te gaan met de werving en selectie. Zorg voor een aantrekkelijk geschreven tekst en bepaal welke kanalen je in gaat zetten om de doelgroep te bereiken. Kies je ervoor om dit uit te besteden aan een uitzend- of recruitmentbureau, zorg er dan voor dat zij een goed beeld hebben van het gezochte profiel én van het DNA van je bedrijf.

Geschikt/ongeschikt
Sommige opdrachtgevers zien bij de eerste oogopslag of de kandidaat geschikt is. Ondanks dat de eerste indruk telt is een goed en gedegen interview cruciaal om gestructureerd en objectie informatie te verzamelen over de kandidaat. Het kan helpen om in het gesprek de STAR (Situatie, Target/Taak, Activiteit, Resultaat) methode te gebruiken. Niet alleen de indruk van de kandidaat is van belang, ook jouw houding en performance is van belang. Zorg ervoor dat de kandidaat op zijn/haar gemak is, vertel iets over jezelf en het bedrijf en geef de kandidaat de ruimte om vragen te stellen. Denk in de kennismakingsgesprekken ook eens over een rondje over de werkvloer en/of een kennismaking met de nieuwe collega's. Blijkt de kandidaat toch niet geschikt te zijn voor de functie? Rond zorgvuldig het gesprek af en geef de kandidaat feedback waarom je hem/haar afwijst.

Assessment
Is het selectiegesprek goed verlopen, maar wil je graag weten waar de ontwikkelmogelijkheden van je nieuwe medewerker liggen? Of heb je na het selectiegesprek nog een twijfel over bepaalde competenties? Dan is het raadzaam dit te ondervangen met een assessment. Op basis van wetenschappelijk onderbouwde testen of een rollenspel krijg je een objectief beeld van de competenties en ontwikkelmogelijkheden van je nieuwe medewerker.

Introductie en proeftijd
Gaat de kandidaat starten, zorg dan vanaf dag één voor een goede introductie binnen de organisatie. Maak een introductieprogramma met een coach op wie hij/zij terug kan vallen. Onderzoek toont aan dat de meeste kandidaten in het eerste jaar vertrekken bij werkgevers omdat ze zich onvoldoende thuis voelen. Plan tijd vrij in de agenda voor een proeftijdgesprek en geef ook de maanden daarna aandacht aan nieuwe medewerkers.  

Neem contact op
Heb je het gevoel dat bij jouw bedrijf wat te verbeteren valt op het gebied van recruitment en employer branding? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor het afnemen van assessments of het coachen van je medewerkers? Neem dan gerust contact op met de arbeidsmarktspecialisten van Lefit voor een vrijblijvend gesprek. We helpen je graag bij het vinden en binden van nieuwe medewerkers en bij het trainen van de belangrijkste stakeholders in het recruitmentproces en het voeren van selectiegesprekken. 

0 reactie(s)

Laat een reactie achter

Stratos Blog hrm

De blogs in de categorie ‘hrm’ worden geschreven door Paul de Beijer

Paul de Beijer is sinds 2009 partner bij Lefit Recruitment – Interim & Coaching te Breda. Lefit verbindt opdrachtgevers en hoger opgeleide (interim)professionals en is overwegend actief in de domeinen ICT, Sales & Marketing & HR. 

Paul heeft organisatiewetenschappen gestudeerd aan de Tilburg University en is o.a. als HR adviseur werkzaam geweest bij KPN en ArboNed. Zoek jij nieuwe (tijdelijke) collega’s of denk je wel eens aan een andere functie, neem dan vrijblijvend contact met Lefit op voor informatie.

 

Reactie plaatsen

Door op 'versturen' te klikken ga je akkoord met de privacy statement en disclaimer van Stratosclub.nl.