De WhatsApp-ende werkgever

In elke relatie is communicatie het toverwoord. Of dat nu zakelijk is of privé. De middelen waarmee we communiceren zijn de laatste decennia geëxplodeerd. WhatsApp, SMS, Messenger, Facetime, Skype en ik kan zo nog wel even doorgaan. Communicatie en recht is soms lachwekkend.....

de whatsapp-ende werkgever

Het recht staat bekend om starre vormen als het gaat om communicatie. Het moet in drievoud per post of fax en e-mailen mag niet, het moet perse per aangetekend schrijven of een deurwaardersexploot, soms is het verplicht afspraken of schrift te zetten anders bestaan ze niet (denk aan: het concurrentiebeding) en vaak is een mondelinge afspraak wel een overeenkomst maar zit je alleen met het bewijsprobleem. Volg je me nog? 

Meestal holt het recht achter de praktijk aan, gewoon omdat ons wetgevingsproces traag is. Maar recentelijk heeft een kantonrechter laten zien, dat zaken praktisch worden opgelost met aansluiting bij de dagelijkse praktijk.

Wat heeft deze kantonrechter met communicatie te maken? Even wachten….

Sinds de invoering van het nieuwe ontslagrecht is de werkgever onder bepaalde voorwaarden verplicht 1 maand voor het einde van de tijdelijke arbeidsovereenkomst de werknemer schriftelijk te laten weten of er wel of geen verlenging aankomt. Deze verplichting van de werkgever heet de aanzegverplichting (1).

Een nette gang van zaken om dit soort belangrijke besluiten op tijd met elkaar te communiceren. Bij niet verlengen kan je als werknemer alvast gaan solliciteren. Bij wel verlengen kan je thuis alvast een klein feestje vieren.

Mensen communiceren met elkaar via de smartphones. Zo ook een werkgever, die een werknemer via de WhatsApp liet weten dat hij zijn arbeidsovereenkomst niet zou verlengen. De werkgever was met het versturen van de WhatsApp binnen de termijn (uiterlijk 1 maand tevoren), de werknemer had een reactie teruggezonden aan de werkgever waaruit bleek dat hij deze boodschap had gelezen en begrepen en toen was daar een jurist aan die meende dat er niet was voldaan aan het schriftelijkheidsvereiste. Als je namelijk niet voldoet als werkgever aan de aanzegverplichting op de correcte manier (als deze uiteraard van toepassing is), dan krijg je een boete opgelegd welke boete in de portemonnee belandt van de werknemer.

Zie hier de praktische kantonrechter (2). Stiekem een beetje mijn held, want ik hou van praktische oplossingen als het belang van geen van beide partijen met deze oplossing geen geweld wordt aangedaan.

De WhatsApp was door de werknemer op tijd ontvangen, de boodschap was wellicht teleurstellend maar helder en de werknemer kon op tijd gaan solliciteren voor een nieuwe baan elders.

Communicatie is het toverwoord. Gelukkig ook in dit specifieke geval binnen de meer starre omgeving van het recht.

Ga ik met deze uitspraak van de kantonrechter uit Amsterdam werkgevers adviseren om WhatApps te sturen naar werknemers om te voldaan aan de aanzegverplichting en – termijn? Nee, dat gaat te ver.

Liever een nette e-mail of (aangetekende) brief, want belangrijke mededelingen mogen met aandacht en op een zorgvuldige manier gegeven worden. Nog los van het feit dat het makkelijker te bewijzen is voor een werkgever dat de boodschap bij de werknemer terecht is gekomen op de juiste en tijdige wijze. 

(1)    Artikel 7:668 Burgerlijk Wetboek

(2)    http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:RBAMS:2015:3968

Rechtbank Amsterdam, datum uitspraak 10-06-2015, datum publicatie 25-06-2015, zaaknummer KK EXPL 15-585.

Door: Marjel Sterrenberg

Marjel Sterrenberg is een betrokken no nonsense advocaat, jurist ėn eigenaar van Recht Wel. Zij runt dit jonge en moderne bureau voor juridisch advies, procesdiensten en mediation. Marjel blogt voor Stratos onder de categorie 'juridisch'. Marjel heeft enkele jaren geleden deelgenomen aan een Stratos Groep. Neem gerust contact met ons op wanneer u meer wilt weten over Stratos en onze werkwijze.

 

 

 

 

0 reactie(s)

Laat een reactie achter

auteur: Marjel Sterrenberg

auteur: Marjel Sterrenberg

Stratos Blog juridisch

De blogs in de categorie ‘juridisch’ worden geschreven door Marjel Sterrenberg

Marjel is een betrokken no nonsense jurist ėn eigenaar van Recht Wel Juristen & Mediators. Zij runt dit jonge en moderne bureau samen met Naomi van Hulst - Sukel op een breed gebied van juridische dienstverlening en mediation. 

Recht Wel werkt met hart en kracht aan jouw vraag, waarbij jij centraal staat. Vanuit de hartwaarden oprechtheid, gelijkwaardigheid, verbinding, integriteit en professionaliteit wordt er gewerkt. Een 'gewone' superheld willen de juristen van Recht Wel voor jou zijn. Het resultaat? Rust en balans voor jou zodat jij de focus kan leggen op jouw core business en een kostenbesparing op korte of lange termijn. Een heldere win-win.

Marjel is deelnemer geweest aan een Stratos Groep.