Blog:“Een goede coach en dus een goede ondernemer”.

Raken we daarmee de waarheid? Ook deze vraag is niet met een simpel ja of nee te beantwoorden. Persoonlijk ben ik van mening dat er in ieder geval raakvlakken zijn. 

26208

Realiseer je dat een coach je kan helpen de blik van buiten naar binnen te keren en dat hij of zij je dingen kan laten zien die je zelf niet kan zien. Dan is het niet meer dan logisch te stellen dat het hierbij belangrijk is dat de coach weet wat ondernemen is en dit kan onderbouwen met ervaringen vanuit de praktijk. Dat je als coach ook zelf met je voeten in de modder staat of hebt gestaan. Tegenwoordig zie je steeds meer “coaches” op de markt komen, die zelf niet eens een eigen fatsoenlijke business kunnen opbouwen. Een coach die kan vertellen vanuit eigen expertise straalt een bepaalde autoriteit uit en bereikt dat andere mensen met plezier en overtuiging naar hem of haar luisteren en kijken. Aan de andere kant geldt ook dat een goede coach nog dagelijks ontwikkelt en investeert in zichzelf om daarmee anderen weer verder te helpen. Kortom, ervaring is belangrijk maar iemand die jou van bovenaf gaat vertellen wat je moet doen, is niet de coach die ik je toewens.

Andere eigenschappen waarbij duidelijke overeenkomsten zijn tussen een goede ondernemer en een goede coach zijn ‘durf’ en ‘lef’. Een topondernemer durft meer dan een gemiddelde ondernemer, die sneller tevreden is. Om als ondernemer te durven groeien, daar de benodigde stappen voor te zetten en de manier waarop je dat doet, is durf en lef nodig. En ook een topcoach is geen angsthaas. Ook hij of zij toont durf en lef om het anders te doen dan anderen, verrassend en resultaatgericht. En levert het niet op zoals op voorhand verwacht, dan ziet hij of zij dit niet als falen, maar als een leermoment om het een volgende keer beter te doen. Dat zullen topondernemers herkennen. Want ook zij weten wat het is om tegenslagen te verwerken en weer door te gaan. Een keertje vallen is niet erg, als je maar weer opstaat en doorgaat.

Tot slot wil ik nog kort de parallel trekken tussen het ‘pareto’ principe voor ondernemers en coaches. Oftewel, de bekende 80/20 regel die ondernemers kan helpen om met veel minder inspanning meer te bereiken en zo de rentabiliteit van het bedrijf te vergroten. Een coach die in staat is om deze regel ook op jou toe te passen en jou te laten zien waar je kritische prestatie indicatoren liggen, maakt het mogelijk dat je focus kunt aanbrengen op de dingen die het meeste resultaat opleveren. Daarnaast kan het 80/20-principe ook nog de persoonlijke effectiviteit en het persoonlijk geluk vergroten. Wat wil je als ondernemer nog meer…

0 reactie(s)

Laat een reactie achter